QUÈ DESCOBRIR

Un riu és alguna cosa més que un corrent d'aigua que s'escola. El riu és vida. El riu crea la vida. Pels antics a cada riu hi abitava un déu. Conèixer un riu és endinsar-se en el misteri. Descobrir el Fluvià comporta, a més de conèixer les seves particularitats físiques, també la interacció amb el medi natural i l'humà, amb els quals forma un tot. En aquest viatge us mostrarem les complexes relacions entre tots aquests àmbits, posant de manifest l'importancia que té i ha tingut l'aigua, no només per a l'entorn i la vida, sinó també per al desenvolupament de la història humana.

 

L'aigua i el medi físic

Per què canvia el curs d'un riu? D'on sorgeixen les fonts? Com es formen els meandres? Al llarg de la nostra ruta veurem com la geologia i els volcans han influït en la formació del riu, sabrem com aquest ha estructurat el terreny al temps que s'adaptava a ell. Descobrirem també les aigües subterrànies i el seu misteriós comportament.

 

La vegetació

Al llarg de l'itinerari el paisatge va canviant des de la vegetació de muntanya centreeuropea fins a la del litoral mediterrani, passant pel bosc de muntanya mediterrani. Coneixerem la vegetació de ribera i els altres  diferents ecosistemes que s’han  anat desenvolupant al seu voltant. Depenent de l’època de l’any, els colors i les llums del paisatge ens proporcionaran un espectacle, sempre canviant i renovat.

 

 

La fauna

Quin és el vostre animal preferit? Els ocells? Les papallones? Els cavalls? Els animals de granja? Amb una mica de paciència i sigil els podreu veure tots! La varietat d'ecosistemes que travessa el riu permet trobar-se des de rapinyaires a ocells marins, des de crancs de riu a llebres. Un dels més difícils de veure són les llúdrigues, reintroduïdes al Fluvià des de fa uns anys. Però la seva presència silenciosa ens indica la netedad i salut d'aquestes aigües. Els trams finals del riu, adjacents al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i a d'altres zones humides, converteixen el riu en un excel·lent observatori ornitològic. Però la presència d'ocells no es limita a aquestes zones, ja que en moltes parts del curs mitjà, tranquiles i allunyades dels núclis urbans, els ocells ens poden sorprendre en qualsevol moment.

 

L'aigua i el medi humà

Des del paleolític mitjà l'ésser humà ha establert els seus assentaments al voltant del Fluvià. Així, al llarg dels segles, s'ha generat una relació profunda amb l'aigua, que ha deixat diverses empremptes en el païsatge. Els humans han aprofitat el riu per a pastures, per als camps o per a la industria. Han alterat el curs del riu amb rescloses, canals i ponts. Però a vegades, el riu ha recuperat el seu antic domini de forma violenta i ha deixat empremptes doloroses, algunes encara ben visibles. Avui, conscients de la simbiosi entre ell i nosaltres, les intervencions humanes són més respetuoses i mesurades.

 

La historia

Font: Arxiu Aisa; Culturcat; Generalitat de Catalunya. El riu també ha estat el teló de fons d'episodis històrics. Descobrir el riu comporta també fer un repàs pels la història del nostre país, des de la colonització romana a les guerres remences; des dels comtats medievals a la Guerra del francès. Ha estat utilitzat com a barrera natural, ha configurat esplanades per a camps d'aviació i ha vist com les seves aigües contribuïren a la revolució industrial.

 

 

 

 

 

 

 

L'art

Els assentaments humans a les proximitat dels cursos fluvials han comportat una quantitat notable d'obres artístiques, que anirem trobant al llarg del nostre recorregut. Algunes, com el conjunt monumental de Besalú, són conegudes a tot Europa, d'altres més amagades, però d'igual bellesa, resten ocultes en algun meandre solitari. La influència del riu en aquestes obres es pot apreciar tant en la utilització de materials lítics fluvials, com en la utilització d'estructures hidràuliques en castells, molins i, fins hi tot, banys rituals jueus.

 

 

 

 

 

 

Fent camí cap all Fluvià

 

I pels que agafeu la modalitat Descoberta completa també podreu descobrir...

 

La gastronomia

Hem seleccionat per a vosaltres els millors menús de restauració que es troben al llarg de l'itinerari. Vetllant sempre per tal d'oferir-vos la millor combinació de qualitat i de cuina local, per tal que gaudiu de la descoberta amb els cinc sentits.

 

Els allotjaments

I què millor al final de cada etapa que un bon descans en els allotjaments més confortables. Hem cercat allotjaments que es trobin just al final de cada tram, que tinguin la màxima qualitat i que ofereixin les millors prestacions. Ens allotjarem en els hotels més cèntrics, quan ens trobem a les ciutats, i en bungalows i cases de turisme rural encisadores, en els trams més allunyats de nuclis de població.