DESCOBERTA FAMILIAR

 

... i per els que no disposen del temps per fer la ruta completa de set dies, però volen descobrir els indrets més bells i interessants del riu Fluvià...

Us oferim sortides guiades els dissabtes i diumenges al matí, acompanyats de la família o amb amics, on durant un parell d'hores podreu gaudir i conèixer els llocs més representatius i admirar els fenòmens fluvials més sorprenents.

 

Us proposem cinc possibilitats:

 

Capçalera del Fluvià

 

Recorregut pels diferents torrents que configuren la Capçalera del Fluvià. Descobrirem el procés de formació i naixement d'un riu, dedicant especial atenció al comportament dels aqüifers, l'orografia i l'entorn geològic i climatològic.

Descobrirem les Fonts del Fluvià, el vertiginós Salt de la Coromina i els diferents aprofitaments de l'aigua per part de l'ésser humà, des de les pastures a les primeres mostres d'aprofitament "industrial".

 


 
             
 

Recorregut:

Desnivell:

Durada aprox.:

 

10 km.

200 m.

2,5 hores

 

Lloc de trobada:

 

Coordenades:

Hora d'inici:

Carretera C-153, de Vic a Olot, km 34;

al trencant de Falgars. Vegeu mapa .

42° 3' 8.72"N; 2°28' 17.89"E

10,00 h. (amb cita prèvia)

               
     

 

 

 

El Fluvià i els volcans d'Olot

 

Descobrirem la interacció de les colades volcàniques i el riu. L'activitat volcànica taponà el riu i donà origen a dos paisatges altament contrastats i contraposats respecte al que havia estat el curs normal del riu: un antic sistema lacustre i a un sistema erosionat de ràpids amb aqüifers volcànics lliures.

Al llarg de la ruta tindrem ocasió d'observar la interacció entre aquests dos elements, els estralls causats pel riu, les activitats humanes que s'hi han desenvolupat des del temps dels íbers, i les curiositats que amaga el riu davant de les portes mateix d'un nucli urbà.

 


 
             
 

Recorregut:

Desnivell:

Durada aprox.:

6 km.

30 m.

2 hores

Lloc de trobada:

Coordenades:

Hora d'inici:

Fonts de Sant Roc, Olot, Vegeu mapa .

42°10'25.69"N; 2°28'30.54"E

10,00 h. (amb cita prèvia)

               
     

 

 

 

El Fluvià camí ancestral

 

Descobrirem un fenomen volcànic únic a la Península; la calçada del Gegant garrotxina. Veurem la desviació del riu Riudaura per una violenta triple erupció. Seguirem pel camí vora el Fluvià, l’antiga via Ànnia que comunicava Empúries amb els Pirineus i visitarem l’antic poblat ibèric del Boscarró a Sant Joan les Fonts. 

 


 
             
 

Recorregut:

Desnivell:

Durada aprox.:

11 km.

80 m.

2,30 hores

Lloc de trobada:

 

Coordenades:

Hora d'inici:

Carrer Esteve Molas (davant del restaurant Les Cols).

42°11'42.56"N; 2°30'03.97"E

10,00 h. (amb cita prèvia)

               
     

 

 

 

El camí ocult del Fluvià, coves i llacs

 

En aquesta ruta us mostrarem el complex (i enigmàtic) sistema fluvial que enllaça els cims de l'Alta Garrotxa (Pirineu axial) amb l'Estany de Banyoles, i les diferents formacions naturals que han originat les aigües.

Descobrirem entre d'altres indrets, el Salt de Martís, el Congost del Portell, la confluència del Ser i el Fluvià, les coves càrstiques del Ser, el llac prehistòric de Martís; i, pel què fa a l'activitat humana, el poble de Serinyà, els assentaments prehistòrics de Serinyà, l'església rupestre de Sant Miquel de la Roca i les rescloses de Serinyà i Martís.

 


 
             
 

Recorregut:

Desnivell:

Durada aprox.:

 

14 km.

110 m.

3 hores*

 

Lloc de trobada:

 

Coordenades:

Hora d'inici:

Coves de Serinyà, carretera C-66, de

Banyoles a Besalú, km 51. Vegeu mapa

42° 9' 39.88" N; 2° 44' 45.31" E

9,30 h. (amb cita prèvia)

               
     

 

* Donada la longitud d'aquesta ruta es pot acordar un itinerari més curt amb els clients.

 

 

Aproximació històrica a la desembocadura del Fluvià

 

Els darrers trams del riu no només són una reserva natural d'aus, sinó també un complex ecosistema on conflueixen les forces geològiques amb l'activitat fluvial i la marítima. Al llarg dels temps, aquesta interacció d'elements han modificat de forma notable el paisatge i fins hi tot la línia de costa.

Totes aquestes forces han deixat empremptes sobre el terreny: l'illa del Fluvià, els aigüamolls costaners, les dunes fixes i les mòbils, antics traçats del riu,... Un riu que ha desplaçat fins a sis quilometres la seva desembocadura i que fou cabdal per a la romanització de la plana de l'Empordà.


 

 
             
 

Recorregut:

Desnivell:

Durada aprox.:

 

7 km.

5 m.

2 hores

 

Lloc de trobada:

 

Coordenades:

Hora d'inici:

Oficina de turisme de Sant Pere

Pescador. Vegeu mapa .

42° 11' 13.52" N; 3° 5' 12.86" E

10,00 h. (amb cita prèvia)

               
     

 

 

 

» Les rutes es realitzaran els dissabtes i diumenges al matí, amb cita prèvia i segons demanda. Us suggerim que us poseu en contacte amb nosaltres per a reservar dies i horaris.

» Tots els itineraris són circulars, amb arribada i sortida en el mateix punt.

» Les quatre rutes familiars formen part de la "Descoberta completa" de descoberta del riu Fluvià. Són quatre dels punts més representatius del riu, però no són els únics. Hi ha molts indrets sorprenents i encisadors alhora. Si us interessa conèixer un altre sector, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us hi podem organitzar una visita.